Hírek

Élj a Hobbydnak!

2017.08.02
Az FMT képzésen résztvevő edzőjelöltek bemutatását folytatjuk. Most Lencséné Juhász Rékát invitáltam beszélgetésre. Az időpont egyeztetés nem volt a legkönnyebb, hiszen az edzések és a tanulás mellett Réka igen fontos pozícióban van: A 4,5 hónapos kisfiával tölti napjai nagyobbik részét. Mindezek ellenére a hozzáállása, és tervei példamutatóak.

Szia Réka! Pár hónapja adtál életet a gyermekednek, s most itt ülsz fitten, üdén. Gyanítom ennek a hátterében jelentősebb sportmúlt húzódik.

6 éves koromban gátlásos, allergiás, duci gyerek voltam, azonban Szüleim a gyógyszeres kezelések helyett karatéra írattak be, hogy erősödjön a szervezetem. 4,5 évig tartott ez a pályafutásom, aztán kosár-, és kézilabda következett, melyeket aerobic váltott fel. Ki is nőttem az allergia 90%-át, s ezért az útért máig hálás leszek Szüleimnek.

Innentől akkor egyenes út vezetett ahhoz, hogy a sport közelében éld az életed?

Sosem voltam igazán kiemelkedő egyik sportban sem, nem voltak sikereim. Szerettem az edzéseket, de a külsőm miatt még mindig gátlásos voltam. Kamaszként ki is maradt 3 év, aztán úgy döntöttem, hogy végtére is izgő-mozgó vagyok, nem bírnék fenékkel egy jogi egyetemet, így visszakanyarodtam a sport útjára, s inkább a tanítóképző testnevelés VMT-jét választottam. Tudtam, hogy így rákényszerítem magam a mozgásra akkor is, ha épp ellustulnék. Nem volt egyszerű, de rengeteget gyakoroltunk, sokszor hajnalig.

Akkor ez jó döntésnek bizonyult és sínre került az életed?

A tanulmányi eredményeimmel nem volt gond, ha odafigyeltem, egy jobb bizonyítvány nem is töltött el akkor örömmel, mint az, ha a sportban magamhoz képest sikert értem el. Azonban az iskola után kicsit újra háttérbe szorult a mozgás, majd már felnőttként kezdtünk a férjemmel konditerembe járni. Addig tornatermi gyerek voltam vagy a szabadban futottam (az sem ment, amíg mérték, csak mióta hobbiból csinálom) és ekkor jött az igazi elhivatottság, a szerelem és a kitartás. Mindennap ott voltam a teremben. Kipróbáltam az aerobicot, kangoot, spártai edzést, spinninget, köredzéseket, funkcionális edzéseket, hot iront, konditermi súlyzós edzéseket, jártam úszni is. A funkcionális edzések váltak be a leginkább. Szeretem feszegetni a határaimat.

Az elmúlt 2 évben a heti menetrendünk úgy nézett ki, hogy hétköznap külön edzettünk a férjemmel, 3-4 alkalommal, szombaton viszont együtt jártunk funkcionális edzésre és vasárnap egy nagyot futottunk a Gellért-hegy-Vár-Margit- sziget körünkön…Szépen alakult a külsőnk és az erőnk is.

Profi edző segített, vagy ellestétek a gyakorlatokat?

Kezdetben természetesen a létező összes hibát elkövettem a diétákkal, edzésekkel kapcsolatosan. Túledzettem magam, nem tudtam aludni, étkezési zavaraim voltak, nem fejlődtem… Így személyi edzőtől kértem segítséget, sajnos kevesebb sikerrel. Ha nem vinném végig, amit elterveztem, sírva futottam volna ki a teremből és soha többet nem edzettem volna. Ma már inkább köszönöm neki, mert nem lennék edző… Ezért úgy döntöttem, hogy inkább beiratkozom és kitanulom a szakmát. Elvégeztem 3 képzést és 2 éve már szerencsém van a hobbimmal foglalkozni.

Mit élvezel az edzői hivatásban?

Szeretek az embereknek segíteni, saját példámból kiindulva megértem, ha valaki szégyenlős. Jó érzés megszerettetni a sportot a vendégeimmel és célt adni nekik. Hihetetlenül boldoggá tesz, mikor kapom az üzeneteket, fotókat a sikerekről, alakulásokról, versenyekről.  

Hogy jött az újabb képzés, a Thor Gym és az FMT?

Fontosnak tartom a szakmai felkészültséget, a folyamatos fejlődést, nemrég Százhalombattára költöztünk és ott hallottam a Thor Gym-ről és az edzőképzésről. Utánanéztem, és körbekérdeztem, s mivel kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptam, így nem sokat gondolkodtam, még úgy sem, hogy a gyerkőc mellett nem könnyű egy képzést végigcsinálni.

Beváltotta az előzetes várakozásokat?

Azt hittem, tudom mit jelent a funkcionális edzés. Részben volt róla fogalmam, de a Thor egy másfajta szemléletet adott: Nagy hangsúlyt fektetnek a képzésen a gyakorlati részre, ami hiánypótló a szakmában, közben pedig olyan erős összetartást tapasztalok, ami ritkaság. Ráadásul a körülményeim (pici Baba) miatt igen jóleső dolog, hogy segítőkészek a szervezők / oktatók. Régóta vágytam rá, hogy egy szakmailag felkészült, igényes team tagja lehessek, s ezt már a képzésen sikerül érezni. Igyekszem felkészülni és sikeres vizsgát tenni a tanfolyam végén, hogy a jövőben egy stabil, felkészült közösség aktív tagja lehessek.

Akkor nincs is más hátra, jó tanulást, sok gyakorlást, és sok sikert!

Amennyiben többet szeretnél megtudni a Funkcionális edzőképzésről, kattints IDE.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital