Hírek

FMT – Edzőjelöltek 4.

2015.03.23
Folytatjuk a rovatot, melyben bemutatjuk a Thor FMT képzésre járó edzőjelölteket. Közülük kerül majd ki az a két tréner, akik a Thor Gym második, zuglói edzőtermében a szakmai munkát elindíthatják.

 

A feladat nem kicsi: A Beavatás program atyja, Tanos Bálint által elkezdett utat kell folytatniuk, melyen a tavalyi edzőképzés legjobbjai - (Nagy Fruzsina, Bakai Levente, illetve most már Gazda Mihály), illetve a Powerbuilderes Wittmann Zsolt - sikerrel vezetik tanítványaikat. És talán ennél is fontosabb: Megőrizni, és népszerűsíteni a Thor Gym védjegyévé vált filozófiát, melynek alapköve a szakmaiság, illetve fő irányvonala, hogy a Vendégeknek olyan szolgáltatást nyújtsunk, ami nem csupán az erő-, és állóképesség javításáról, de az egészségükről is szól…

Lássuk hát, kik szerezhetik meg a nagy becsben tartott, piros edzői pólókat:

A Picilány

Bemutatkozik: Balázs Boglárka

 

Milyen sportmúlttal rendelkezel?

Őszintén szólva, semmilyennel. Arra emlékszem a tesi órákból, hogy lassú és ügyetlen voltam. Inkább a „felmentettek” között töltöttem az időmet. Igyekeztem az egyetemen is kibekkelni a 4 félév testnevelést. Aztán nagyon lusta felnőtt lettem. Megnéztem néhány aerobik órát, de semmi nem fogott meg annyira, hogy kitartóan csináljam. Tipikusan az az ember voltam, aki egy jó könyvvel napokig egy szobában marad, illetve a legjobban a tévé előtti lustálkodást szerettem. Így telt el az első 31évem. Aztán egy sportnap alkalmával azt állapították meg, hogy kórosan magas a testzsír-szintem. Mivel tudom, hogy ez a szív- és érrendszeri megbetegedések komoly rizikófaktora, ezért elhatároztam, hogy elkezdek valamit mozogni.

Így jutottam el az első Funny Jump órára. A trambulinon ugrálás nagyon megtetszett. Hát ez csak egy nagy buli! Nem mintha az első edzésen nem akart volna a szívem a fülemen kiugrani, és már nem tudtam, hogyan tudnék többet lélegezni, hogy ne szédüljek le a trambulinról.

Nem sokkal később megismerkedtem a G-flexszel és különféle funkcionális eszközökkel. Akkor Salgótarján egyik legdinamikusabban fejlődő közösségének tagja lettem. Végzetesen beleszerettem a funkcionális tréningbe! Ám nem álltunk meg a testünk karbantartásánál. Táplálkozási tanácsadást, különféle szabadidős programokat szerveztünk és jótékonykodtunk.

Dícséretes, hogy nem csak ráeszméltél, de cselekedni is volt erőd, és kitartásod! Bár gondolom ez azért kifizetődő is?

Valóban: az életem teljesen megváltozott! Már nem fáj hetente háromszor a fejem, 15perc állástól a derekam, vagy ha a busz után kellett futnom, nem akarom kiköpni a tüdőm. Jobban megy a munka. Nem vagyok ingerült, türelmetlen, könnyebben kezelem a problémákat. Magabiztosabbá, sikeresebbé váltam. Van kedvem, és energiám hétvégenként felfedezni a környező hegyeket, beleszerettem a hosszú túrákba is. Tavaly tavasszal nem jelentett gondot 36 km-es túrát 6,5 óra alatt lenyomni kb 1200méteres szintemelkedéssel. Azt gondolom, egy alapvetően lusta, nem sportos ember számára ez a legtöbb, amit egy sporttevékenység adhat.

 

Hogy jött az edzőképzés?

 

Úgy hozta a munkám, hogy Budapestre költöztem. Jártam különböző edzőtermekben, különféle edzéseken, kerestem a helyem. Találkoztam jó és csapnivalóan rossz edzőkkel is. Sajnos néhány hónap elteltével már alig volt kedvem elindulni otthonról. Ekkor határoztam el, hogy edző akarok lenni! Tudni akarom, hogyan is kell elvégezni helyesen egy gyakorlatot, hogyan kell felépíteni egy edzést, egy edzés-periódust. Magam miatt, hogy ne legyek ennyire kiszolgáltatva. Elkeseredtem, hogy annak ellenére, hogy én egy nagyon elhivatott ember vagyok, imádok edzeni, jó edző híján el tudom veszíteni a motivációmat.

De ekkor megtaláltam egy kis pincehelységben a csapatomat. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy egy jó edző és egy vidám csapat nagyon komoly hajtóerő. Csaba rávilágított arra, hogy egy edző soha nem lehet annyira önelégült, hogy ne képezze magát folyamatosan, ne legyen nyitott az új dolgokra. De nem öncélúan, hanem mert az edzettjeiből akarja kihozni a legjobbat. Mi a célom az edzéssel? Minden nappal jobbnak lenni. Átlépni a határaimat. Elhinni, hogy nincs lehetetlen.

 

Miért éppen a Thor Gym, és az FMT képzés?

 

Amikor megismertem a Thor Gym nagyon tudatosan felépített komplex edzésrendszerét, még nem tudtam, hogy fogok oda bekerülni. Melyik lesz az az óra, amire járni szeretnék. De a páromnak a karácsonyi ajándék már egy bérlet volt a Beavatásra.

Azért jelentkeztem a Thor FMT képzésére, mert egy ilyen rendszerben szeretnék edző lenne. Úttörő ez a terem abban, hogy először adjunk az embereknek egy biztos alapot, hogy hibátlanul tudják elvégezni a gyakorlatokat, legyen elég erejük hozzá, majd fejlesszük az állóképességüket, hogy megfelelő minőségben tudják végigdolgozni az edzéseket. Aztán következhet az egyénre szabott edzésterv, mellyel mindenki fejlődhet igénye szerint.

A csoportos edzés hajtóereje, személyre szabott gyakorlatokkal. Szerintem ez a legtutibb recept.

Van olyan vendég, aki nem veszi olyan komolyan az edzéseket, van, akinek ez csak szórakoztató kikapcsolódás, van, akinek kőkemény munka. De az edzőnek a legkeményebb. Neki kell minden vendégét kiszolgálni. Ez hétről hétre nagyon nagy felkészülést igényel, nagy felelősséggel jár.

 

Mi a véleményed, mik a tapasztalataid a képzésről?

 

A képzés során Tanos Bálinték megkövetelik tőlünk a maximális odafigyelést. Nemcsak az elméleti oktatáson kell helyt állnunk, elsajátítani a szükséges ismereteket, de az edzések látogatásakor is aktívan ki kell vennünk a részünket. Megtapasztalhatjuk, hogy milyen komoly munka az, amikor egy kezdő csoportban van sportoló, irodai dolgozó, vagy komoly túlsúllyal rendelkező vendég. Az edző feladata, hogy minden csapattagjával megtanítsa a gyakorlatok helyes kivitelezését az egyéni képességeknek megfelelően, majd folyamatos fejlődést érjen el. Pontosan ezért válik ez a terem az idejárók életének részévé. Itt bárki lehet sikeres és egyre magabiztosabb. Csak át kell adnia magát a szakértőknek.

A képzésen szuper kis csapat jött össze, hogy megtanulja ennek a rendszernek az alappilléreit. A célok itt is eltérőek, de a követelmény ugyanaz. Professzionális Thor edzővé válni!

 

Mik a terveid a jövőt illetően?

 

Amikor elkezdtem a képzést, attól féltem, hogy nem vagyok elég ehhez. Nem képzelhetem, hogy a semmiből lehet valaki 3év mozgás után edző! DE! Pontosan azért, hogy jó példával járjak azok előtt az emberek előtt, akik még a tévé előtt punnyadnak, hogy megmutassam ezeknek az embereknek, hogy hogyan kell reális célokat kitűzni maguk elé és céltudatosan elérni azt!  Merjenek megmozdulni és eljönni a terembe. Először mindenki nehezen teszi meg az első lépést, de ha látja, hogy az edző is elkezdte valahol, pont ott ahol most ő áll, akkor az, hitet ad!

Milyen edző lennék? Aki ha kell, egy türelmes barát, pszichológus, vagy akár kiképző őrmester. Ja, és természetesen Thor edző!

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital