Hírek

Leier Szilvia, a zuglói amazon

2019.01.25
FMT Level I. képzésünk hallgatóinak bemutatása során most egy különleges történettel ismerkedhettek meg: céltudatosság és elhivatottság mindenek felett!

 

 

Egy egyedi történet, egy egyedi lányról. Szilvi üde sznfolt a zuglói teremben: könnyű felismerni, mert már kora reggel tele van energiával. Ha pedig látsz valakit, aki törökülésben a pult mellett szorgosan olvassa a jegyzeteit vizsgaidőszakban egy kiadós edzés után, akkor a cikk után már tudni fogod ki is ez a kis tündér. Ám, hogy miképpen került a funkcionális edzőképzés hallgatóinak sorába? Mik a céljai, s mi motiválja nap, mint nap, arra válaszoljon ő.

Íme Leier Szilvi:

 

Sokszor olvassuk, hogy "gyerekkorom óta sportolok, ősidők óta figyelek az egészségemre, s így lettem edző". Te nem így indultál...

Sem a sport, sem pedig a táplálkozás nem játszott fontos szerepet az életemben egészen az érettségi időszakig. Addig kimaxoltam az egészséggel kapcsolatos érdeklődésemet a mamám által csomagolt téliszalámis zsemlével és a heti tesiórákkal, ami a kevésbé előnyös genetikámmal párosodva oda vezetett, hogy bőven volt túlsúlyom (a 165 centimhez 80 kg társult).

 

Ez gondolom nem töltött el önbizalommal? Hogyan kezdődtek a változások, amik ezt a csinos formát eredményezték?

18 évesen jutottam el oda, hogy eldöntöttem, változtatni akarok, le szeretnék fogyni. Egy dietetikus segítségével elkezdtem az életmódváltást, ami az első hónapban csak az étkezésről szólt. Később elkezdtem napi szinten futni másfél kilómétereket, amiben viszonylag gyorsan fejlődtem, és szeptemberben már a tíz kilométer futás sem esett nehezemre. Ezzel párhuzamosan pedig a kilók is mentek lefelé.

 

Futástól az erőemelő edzésekig? Mert ha jól emlékszem a Thorban ezen a vonalon kezdted?

2016-ban (érettségi után) kiköltöztem Németországba egy projekt kapcsán, és ott ismerkedtem meg egy barátommal, aki korábban versenyszintű erőemelő volt. Ő vetette fel, hogy ha van kedvem, elmehetnék vele kondizni. Ez az elején nem nagyon tetszett, mivel szerződést kellett kötni egy évre, és nem voltam biztos benne, hogy én tényleg el fogok menni, úgy pedig pénzkidobásnak tűnt. Végül mégis lementem a terembe, és ott maradtam. Nagyon megtetszett a légkör, a segítőkész emberek, és persze az, hogy erősödtem. Egy év után hazajöttem, és kerestem itthon is a nekem tetsző konditermet, de nem találtam az igazit. Így is lejártam edzeni, de annyira nem élveztem. Négy hónapra abba is hagytam, mert kitaláltam, hogy lefutom a félmaratont, és arra kezdtem el felkészülni.

 

Eléggé ingadoztak a céljaid: nyilván kerested az utad és a megfelelő helyet!?

A 2018-as év az, ami igazán fontos nekem sport szempontjából. Sikeresen lefutottam a félmaratont, két órán belüli eredménnyel. Viszont a rengeteg futás miatt az addig megszerzett izmomból nagyon sokat veszettem, ezért felkeltette a figyelmemet egy hirdetés a facebook-on, ami a Thor gymben lévő erőemelő edzés volt. Korábban nem hallottam még olyanról, mint a „csoportos személyi edzés”, de nagyon megtetszett, főleg mivel egyetemistaként ki tudtam fizetni a bérletet.

 

Aztán mégis újabb irányba indultál.

Egy hónap alatt beláttam, hogy nem az én sportom, mert hiányzott belőle a lendület és a változatosság. Ekkor beszéltem Kolláth Péterrel, aki megosztotta velem személyes véleményét a funkcionális edzések különböző lehetőségeiről, s közösen próbáltuk kitalálni a számomra is optimális irányvonalat. Az ő javaslatára mentem el Eszes Lilihez, aki állítólag a zuglói Thor egyik legjobb edzője. Ez júniusban volt. Most már én is tapasztalatból mondhatom, hogy Lili tényleg az egyik, hacsak nem a legjobb edző! Motivál, kihívások elé állít, segít, amiben tud (nem csak edzés, hanem táplálkozás kapcsán is). Számomra a személyes példamutatás is fontos, és az is nagyon tud motiválni egy-egy nehéz feladatnál, mikor látom, hogy az edzőm ennél jóval nehezebb feladatot is meg tud csinálni. Szóval nekem is fel kell érnem (vagy meg kell közelítenem) az ő szintjét.

 

Ezek szerint megtaláltad azt, ahol a legjobb helyen érzed magad?

Abszolút! Lili edzéseire azért is járok szívesen, mert ott megkapom a közösséghez tartozás élményét. Ez hiányzott a középiskola után. Az edzőtársaim nem csak sporttársaknak kiválóak, hanem rendkívül jókat lehet velük beszélgetni a legkülönbözőbb témában.

 

Akkor a tavalyi év vízválasztó volt. Eredmények szempontjából is?

Mint említettem 2018-ban elég aktív voltam, büszkén mondhatom, hogy sikeresen teljesítettem a Spartan trifecta versenyt, magamhoz képest elég jó eredménnyel.

 

 

Ha minden igaz, akkor nem csak az edzőképzésen vagy hallgató jelenleg?

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemen tanulok pénzügy és számvitel szakon. Nincs még konkrét tervem vele, maximum elképzelés szinten egy olyan vállalatnál tudom elképzelni magam, ami a fenntartható jövővel foglalkozik, és annak eléréséért fáradozik.

 

Ebbe az irányba tervezed a jövőt, ám akkor miért jelentkeztél az FMT képzésre?

Mert a legjobbak egyike akarok lenni, és szeretnék a Thor gymben edzőként dolgozni. Mint említettem, a sport gyökeresen megváltoztatta az életemet. Nehéz elképzelni, hogy eltöltöttem közel két évtizedet sportolás nélkül. Merem állítani, hogy ha az ember valamit kitalál, bármit meg tud valósítani (néhány kivételtől eltekintve), és bárki képes arra, hogy aktívan tegyen az egészségéért, aminél kulcsfontosságú a sport. Én is imádok sportolni, és szeretném továbbadni ezt a szeretet. Ezenkívül a szakmám érdekes, viszont nem tudom elképzelni, hogy heti negyven órában ötven éven át azzal foglalkozzak. Kell valami, amiért igazán lelkesedek. Ez pedig nem más, mint a sport és a funkcionális edzés!

 

Sok sikert kívánunk a képzéshez és a céljaid eléréséhez!

 

Amennyiben a te érdeklődésed is felkeltette a funkcionális edzőképzés, akkor már most jelentkezz! Te is bővítheted a tudásod! Részleteket IDE KATTINTVA olvashatsz!

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital