Hírek

Mi a célod?

2015.11.10
Célok nélkül eredmény sem lesz. Rövid írásunk a jellegzetes hibákra igyekszik felhívni a figyelmet.

Az edzések fontosak az egészséges életmód felé vezető úton. Talán már közhelynek tűnik hangoztatni, hogy az egészség megőrzéséhez szükséges a sport, a megfelelő táplálkozás, és az ehhez igazított életmód. Hatványozottan igaz ez abban a világban, ahol többségünk a napjai nagy részét egy irodában ülve tölti, a fennmaradó időben pedig az autójában, vagy a kanapéján görnyed. Nem beszélve az ezzel az életmóddal járó stresszről, amit ha nem vezetünk le, bizony lassan megmérgezi a testünket. Az étkezéssel kapcsolatos tudatosság pedig nem csupán az elhízás miatt fontos: Az energiaszintünket, immunrendszerünk erősségét, és az anyagcserénket is befolyásolja.

Tény, hogy a rendszeresen sportolók körében többen figyelnek az étkezésükre is. Tudatosabban élnek, ami annak köszönhető, hogy ha már energiát öl valaki az edzésekbe, akkor könyebben veszi rá magát a többi összetevő betartására is.

Azonban sokan vannak, akiknek hamar elmegy a kedve, s a kezdeti lelkesedés gyorsan elapad. Ennek különböző okai lehetnek:

  • Nem kapsz megfelelő támogatást, szakmai segítséget, s ezáltal a rosszul végzett gyakorlatok eredményt sem hozhatnak. Így pedig pozitív visszacsatolás hiányában érthető, ha elfogy a lelkesedés is…
  • A hibásan végrehajtott feladatok miatt sérülések, fájdalmak jelentkeznek, ami szintén hamar abbahagyásra készteti az embert…
  • Türelmetlenség. Ez gyakori probléma: A hibás tartás, a túlsúly, és a gyengeség sem egy rövid folyamat eredménye legtöbbször. Akkor miért várja bárki, hogy a megoldás gyorsabb legyen?
  • Lelkiismeret megnyugtatás miatt jársz edzeni, de a többi összetevőre nem figyelsz oda (étkezés, pihenés). Ha nem veszed komolyan azt, hogy változtatni fogsz, akkor eleve kudarcra van ítélve az alibizésed. Csináld, vagy ne csináld! De ne csak próbáld! Az az élet egyéb területein sem működik.

Mi az összefüggés a felsorolt problémák között? Lényegében az, hogy nem tisztáztad magadban a célodat! Ha célok nélkül csapsz bele bármibe, akkor nem lesz eredménye. Ha üzletet nyitsz, akkor is az első lépés az üzleti terv megírása, melynek van egy célja. Ha ismerkedsz, akkor is van egy kép a fejedben, hogy milyen kapcsolatra vágysz, s mit szeretnél tőle. Ha csak úgy elmész vásárolni, akkor sok esetben csak felesleges kacatokat szerzel majd be, ha nem konkrét céllal indulsz beszerzésre.

Ugyanez vonatkozik az edzésre is: Ha nem tudod meghatározni azt, hogy mi a célod (végcél, vagy csak időszakos), akkor az aligha vezethet sikerhez, hiszen elköteleződni sem tudsz. Nem lesz ami inspiráljon.

Ha konkrét célt határozol meg, akkor azonban képes leszel érte tenni, cselekedni, áldozatot hozni, vagy épp erőt venni magadon. Akkor nem hagyod ki az edzést, nem csalsz a kajálásban. Ellenkező esetben nem fogsz tudni erőt meríteni a gyengébb napokon.

Viszont ha ez megvan, akkor már győztél: Nincs más teendőd, minthogy megtaláld a célodhoz vezető legjobb utat, s megoldást. A megfelelő szakembert, és helyet. Onnantól pedig rá kell bíznod magad arra, aki ért hozzá. Nem szabad türelmetlennek sem lenned, mert a jó munkához fokozatosság kell. Egy építkezésen sem szerencsés, ha egy nap alatt szeretne az ember mindent megoldani, és összecsapja a feladatokat. Akkor egy ingatag eredménye lesz, ami könnyen összedől. Ha egyáltalán nem áll meg az építkezés. Viszont a megfelelő alapok lefektetése, a hibák korrigálása, és a tudatos építkezés garantált eredményt hoz majd. Másképp nem lehet!

Szóval határozd meg a célod, döntsd el mit szeretnél, mi áll hozzád közel, és tedd meg az első lépést! Hidd el ez lesz a legnehezebb, mert ezt követően már lesz segítséged, támaszod, motivációd.

Ez fog megkülönböztetni téged azoktól, akik örökre a szürkeségben ragadnak. Azoktól, akik képtelenek változtatni, csupán áltatják magukat. Ettől leszel te több, és ettől leszel sikeres. A jutalmad pedig nem más lesz, mint a célod elérése. Illetve a büszkeség érzése, hiszen te megcsináltad.

Nos, neked mi a célod?

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital