Hírek

PhysioTherapy for Athletes

2017.01.16
Bacskai Kata gyógytornász és a Thor Gym közösen új szemináriumot indít. Egy sérülésből visszatérni nagyon nehéz feladat, sok odafigyelést, tudatosságot és türelmet igényel. Ezért álmodtuk meg PhysioTherapy for Athletes szemináriumot, hogy mind a megelőzésben, mind a rehabilitációban segíteni tudjunk.

„4 éve foglalkozom élvonalbeli sportolók prevenciójával és a sérülések utáni rehabilitációjával. Eddigi munkám során együtt dolgoztam a gyöngyösi és ferencvárosi kézilabda csapattal, válogatott birkózókkal és a BVSC-Zugló asztaliteniszezőivel is. Fő célom egy olyan prevenciós program bevezetése sportolóknak, amely egy folyamatos visszacsatolást ad a sportoló és az edző számára a versenyző aktuális állapotáról. A program fő célja a sérülések megelőzése illetve csökkentése a teljesítmény megtartása érdekében. MSc diplomám témája ennek a programnak az alap kidolgozása volt, melyet most elhozok a Thor Gym-be, hogy sokkal szélesebb körben elérhető legyen az érdeklődőknek.”  

„Új év, új lehetőségek” fogalmazódik meg sokunk fejében ez a közhely. Ilyenkor fogadalmakat, ígéreteket teszünk magunknak, amelyek többsége az egészségesebb életmódról és a rendszeres testmozgásról szól. Tovább nehezíti a dolgunk a felgyorsult világ is, hiszen nincs pillanat, amikor épp nem rohannánk reggel a munkahelyi meetingre, majd délután az edzésre és még a barátokkal is szeretnénk eltölteni egy jó hangulatú estét.

Ugyanez a rohanás, ami a mindennapi életünk részét képezi, felüti a fejét az edzésmunkánkban is, amely később panaszokhoz, sérülésekhez vezethet. Éppen ezért kifejezetten fontos a prevenció kérdése, amely az edzőnk, gyógytornászunk feladata, pontosabban az, hogy megtanítsák számunkra a sérüléseket és a helytelen testtartást megelőző, gyógyító gyakorlatokat, testhelyzeteket.

Ahhoz, hogy elkerüljük a nem kívánt panaszokat, sérüléseket, a fent említett szakemberek alkalmazásán túl különösen fontos szerepet játszik, hogy figyeljük, monitorozzuk magunkat. Lehetőleg már a korai panaszokat, fájdalomérzeteket is említsük meg az edzések előtt akár az edzőnknek, gyógytornászunknak, komolyabb fájdalom esetén pedig az orvosunknak is. Legyünk tisztában a saját testünkkel, annak reakcióival!

Az ülőmunkához a helytelen testtartáshoz izmaink hamar alkalmazkodnak, így kisebb- nagyobb izomeltérések, úgynevezett izomdiszbalanszok alakulnak ki. A vállak, a lapocka helyzetének nem megfelelő állása panaszokat okozhat nagyobb súlyok emelésekor, de nyaki és háti eltérések is előfordulhatnak. A vállízületek biomechanikai egyensúlyának felborulása nem csak a felső végtagokra lehet negatív hatással, hanem a core izmokra és az alsó végtagokra is. A vállízület mobilitásának csökkenése jobban megterheli gerincünket, így derékpanaszok jelentkezhetnek. Mivel ennek az a következménye, hogy megváltozik az egész testünk statikus és dinamikus stabilitása, ily módon komolyabb sérüléseket is elszenvedhetünk idővel.

Szemináriumunk célja, hogy megtanuljuk, hogyan monitorozzuk magunkat és melyek azok a korrekciós gyakorlatok, amelyekkel megelőzhetjük a sérüléseket. Gyógytornász segítségével átbeszéljük az edzések során leggyakrabban előforduló hibákat és sérüléseket valamint ezek tesztelési lehetőségeit és korrekcióit.

Szemináriumunk 4 részből áll, amely a következő témákat érinti:

PT for Athletes I.: Core izmok és csípő tesztelése és korrekciós gyakorlatok alkalmazása          Február 12.

PT for Athletes II.: Nyak, váll tesztelése és korrekciós gyakorlatok alkalmazása                            Február 26.

PT for Athletes III.:Térd és boka tesztelése és korrekciós gyakorlatok alkalmazása                      Március 12.

PT for Athletes IV.: Korábban előforduló sérülések edzése.                                                                Március 26.

A szemináriumok egymástól függetlenül elvégezhetőek, de egymásra épülő tematika miatt, érdemes az elején kezdeni és mind a négyen részt venni.

PT for Athletes szemináriumra a jelentkezés feltétele a részvételi díj befizetése, mely történhet bármely THOR GYM recepcióján kp-ben vagy átutalással a 10104105-67898700-01004000 bankszámlára (megjegyzés rovatba a neved és a PT I./II./III./IV. szavakat írd). Részvételi díj 5000 forint. A szabad helyek feltöltése a befizetések sorrendjében történik, ezért kérlek, rendezd minél előbb a díjat, hogy ne maradj le a szemináriumról. Befizetésed után egyből visszaigazolási emailt fogsz kapni.

Mindegyik szeminárium vasárnap 10:00-kor fog kezdődni Thor Gym Újbudai termében (1116, BP. Nándorfejérvári út. 40./A). Várható befejezés délután 15:00 kor lesz. Csoport maximális létszáma 20 fő.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital