Hírek

PT for Athletes I. - Core izmok

2017.01.16
Bacskai Kata első szemináriuma a Core izmokat célozza meg. Ülő életmódunk miatt, nem akármilyen terhelésnek van kitéve ez a terület. Nem véletlenül kezdődik ezzel a szemináriumsorozat. Különleges öt óra lesz, melyben oktatás, ismeretterjesztés és gyakorlatok sorozatának megismerése áll a középpontban.

Napjainkban a derékfájás népbetegséggé vált. Kialakulásának oka lehet a helytelen testtartás, az ülőmunka és a rosszul kivitelezett edzés is. Az ágyéki gerinc és a környezeténél kialakuló fájdalmat hétköznapi néven,,Low back pain-nek” (LBP) hívjuk, amely a sportolók számára sem ismeretlen fogalom. Létrejöttének hátterében számos tényező szerepet játszhat. Számos tanulmányt olvashatunk az LBP kialakulása és a core izmok működése között. Ezért is kap egyre nagyobb figyelmet ez az izomcsoport és erősítése, stabilitása központi szerepet tölt be az edzések során is. A core izomzat anatomiai szempontból több izomcsoport gyűjtőneve. Nagyon fontos az edzések és a hétköznapok során is. Egyrészt, itt található törzsünk középpontja és a test stabilitását biztosítják. Másrészt, magába foglalja a pelvic-lumbo-hip komplexet is. 

Azonban a gyakorlatban sajnos nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy kisebb-nagyobb derékfájdalom esetén is (azokban az esetekben, ahol nincs konkrét diagnózis), csak a core izmok stabilitásával foglalkoznak, holott lehet, hogy más tényező áll a kialakult panaszok hátterében. Sportolók esetében, akik LBP-ben szenvedtek, kimutatták, hogy a háttérben a nagy farizom gyengesége is állhat vagy előfordulhat, hogy a probléma a vállövi izmok inaktivitása miatt alakul ki, amely következtében egy felsővégtagi edzés során inkább a gerincet terhelik…és még folytathatnánk…

PT for Athletes első szemináriumán a derékfájás kialakulásának okairól, ezen belül is nagy hangsúlyt fektetve a sportban előforduló leggyakoribb esetekre illetve a core izmok fontosságáról, edzési lehetőségeiről lesz szó.

Jelentkezni az info@thorgym.hu email címen lehet, tárgy mezőbe írjátok PT for Athletes. A többi óráról és árakról EBBEN a cikkünkben olvashatsz bővebben.

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital