Hírek

PT for Athletes II. - Vállak

2017.01.24
Sokfunkciós testtájunkról lesz szó a második PhysioTherapy for Athletes szemináriumon. Az ember mióta két lábra állt, többek között, ezen testrészének köszönheti sikerességét. Ezért is fontos, hogy előre gondolkodjunk, odafigyeljünk és prevenciós módszereket tanuljunk. Ha már megtörtént baj, akkor a rehabilitáció kitanulása az első. Bacskai Kata Gyógytornász második szemináriuma a vállövet célozza

Az emberi test legnagyobb mozgásterjedelmű ízülete a vállízület. Anatómiailag az egyik legösszetettebb és legbonyolultabb ízülete. A sportsérülések, többek között dobósport, küzdősport vagy erőemelés, nagy százalékát a vállízület valamint a felsővégtag sérülései adják. Összetett struktúrájának köszönhetően a legkisebb eltérés is komoly panaszokat okozhat, ezért nagyon fontos odafigyelni a legkisebb jelekre is. Fontos továbbá, hogy tudjuk, melyek azok a struktúrák, amelyeket fontos monitoroznunk a sérülések elkerülése végett. Például nem hagyhatjuk figyelmen kívül a nyaki és a háti szakaszt, a könyökízületet, de a core izmok stabilitása is nagyon fontos szerepet játszik.

A rossz testtartás következményeként megváltozik az izmok lefutása és izomdiszbalanszok alakulhatnak ki, amelyek csökkentik a vállízület stabilizálását és kialakulhatnak a panaszok. Továbbá a lapockák nem megfelelő állása vagy mozgása is komolyabb sérülésekhez vezethet…és még folytathatnánk.

Sajnos, egy komolyabb vállsérülést követően a sportba való visszatérés nem időhöz köthető és rendkívül összetett rehabilitációs folyamat, nagy szakértelmet és odafigyelést igényel. A sportba való visszatérés feltétele a megfelelő funkcionális és pszichoszociális felkészítés…és ez mind hosszú folyamat, amely következtében a sportoló kiesik a mindennapi edzésekből, versenyekből…

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, nagyon fontos a prevenció, amelyről bővebben a PT for athletes második szemináriumán többet is megtudhattok.

 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital