Hírek

PT for Athletes IV.- Sérülések

2017.01.30
Sérülést követően és a rehabilitációt megelőzően, legtöbbször a következő kérdésekkel találkozunk: Mikor leszek újra a régi?! Mikor kezdhetem el az edzést?! Normális, hogy még mindig fáj?! és még folytathatnánk a kérdéseket...

Egy komolyabb sérülést követően azonban a sportba való visszatérés nem időhöz kötött és rendkívül összetett rehabilitációs folyamat. Nagy szakértelmet és odafigyelést igényel. Ha újra sportolni szeretnénk, akkor a szöveti gyógyulást követően, a visszatérés feltétele a megfelelő funkcionális ás pszichoszociális felkészítés. Továbbá fontos az ízületek, izmok statikus és dinamikus funkciója is.

Azonban előfordulhat, hogy egy sérülés követően az érintett ízület, izom terhelhetősége nem lesz olyan, mint a panaszok kialakulását megelőzően. Ennek számos oka lehet. Pl: a sérülés súlyossága, ismétlődő trauma vagy az ízületi felszínek megváltozása stb. Azonban, ez nem azt jelenti, hogy soha többé nem sportolhatunk.  Meg kell tanulnunk, hogy melyek azok az edzésmódszerek, amelyekkel dolgozhatunk és tisztában kell lennünk azzal is, hogy az egyes edzésformákat miért nem végezhetjük. Tudnunk kell a kompenzáló mozgásokat leépíteni illetve a sporthoz szükséges mozgásmintákat újraépíteni…

Gyakran tapasztalhatjuk azt is, hogy egy korábbi sérülést követően, akár évek múlva is, az edzések során hasonló panaszokat észlelünk, mint korábban. Vajon ennek mi lehet az oka? Újra kialakul a sérülés? Szakítsam félbe az edzést vagy ne törődjek vele és folytassam?

Pt for Athletes szemináriumunk utolsó részében ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, mert a korábban előforduló sérülések edzési lehetőségeiről lesz szó. Mindenki saját sérüléseinek megfelelő személyre szabott rehabilitációs tervet, tippeket és tanácsokat kap.    

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital