Hírek

Salga Zsolt - Thor FMT level 1. Edző

2016.05.05
Köszöntsétek nagy szeretettel legújabb edzőnket Salga Zsoltot! Az alábbiakban egy részletes interjút olvashattok, hogy megismerjétek őt!

Szia Zsolt! Üdvlünk a Thor Gym edzői csapatában! Mik voltak a tapasztalatok a képzés során? 

     A képzés felépítése, struktúrája a lehető leggyakorlatiasabb megközelítés mentén mutatott rá azokra a kulcspontokra, amik alapján ma egy funkcionális edző képes kihozni a vendégeiből a maximumot, és mindezt hosszútávú perspektíva alapján. Egyértelműen rávilágított, mire van szüksége a mai kor emberének, mi az, amitől fittebbnek, egészségesebbnek érzik magukat, valamint anatómiai vonatkozásában is megérthettük, hogyan ellensúlyozhatóak az ülőmunka által felvett deformitások. Az oktatók hozzáállása is maximálisan nyitott volt és segítőkész, az elméletet szinte azonnal átültettük gyakorlatba, ezzel is elősegítve a megértést.

     Fontosnak tartom az olyan témákat is, mint a vendégtípusok elemzése, hogyan érdemes eredményesen kommunikálni egy adott személyiségjegyekkel rendelkező sportolóval, mert így könnyen és gyorsan elkerülhetőek azok a konfliktusok, amik miatt félremehetnek információk, ezáltal félreértések születhetnek. A hiteles edző kompetenciáihoz sokkal több dolog tartozik, mint amit a legtöbben feltételeznek. Korántsem kielégítő tudás az, ha képes egy edző a lehető legpontosabban körülírni egy gyakorlatot, annak minden technikai részletét bemutatva, és megtanítva. A képzés során lehetőséget kaptunk rengeteg alkalommal arra, hogy demo jelleggel megtartsunk egy részletet egy órából (bemelegítés, gyakorlattanítás) vagy akár egy egész edzést. A legtöbben rendelkeztünk ilyen irányú tapasztalatokkal korábbról, illetve sokan aktívan is edzősködtünk, mégis a saját nevemben azt ki tudom jelenteni, hogy mikor edzőjelölteknek tart az ember akár csak egy sima gimnasztikai bemelegítést, és érzi, hogy most nem utánozni fogják a vendégek, hanem elemezni minden egyes mozdulatát… az piszok izgalmas és egy igazi fight or flight szituáció!

     Az oktatók egytől-egyig a saját területeik specialistái voltak, így az az érzése támadt az embernek, miközben hallgatta őket, hogy a lehető legközvetlenebb, így legtisztább forrásból kapja az információkat. Ismerjük azt a játékot, amikor egy csoportban valaki belesúg valamit a másik fülébe, majd ez végigmegy minden egyes emberen, és a végén az utolsó ember elmondja, mit hallott az utolsó előttitől, ugye? Akárhányszor játszottam, annak az esetnek a száma, hogy az eredetivel megegyező volt a tartalom, kerek nulla volt! Az FMT képzésen autentikus forrásból kaphattunk modern információkat haladó szellemiségű oktatóktól, így a tudás mentes maradt mindenféle „díszítéstől".

Akkor pozitív érzésekkel zártad a képzést....

     A képzéstől közel sem azt kaptam, amit vártam…

     Annál sokkal többet, ugyanis olyan informális workshopnak lehettem a részese, ahol a szakmai hitelesség nívója presztízs értékkel bírt az oktatók és ott dolgozó edzők között, így folyamatosan olyan érzése volt az embernek, hogy bár minden tudásukat megosztják velünk, mégis egyúttal ösztönöznek arra, ne álljunk meg itt, és ne is fogadjuk el 100%-ban azt, ami elhangzik. Amit hallottunk a képzéseken, az divatos szóhasználattal élve nem más, mint a Tudomány Mai Állása, és ahogy kiderült (vigyázat, spoiler!!!), hogy a Föld nem lapos, úgy kiderülhetnek az FMT-n elhangzottakról is, hogy tévedések. Ennek jelentősége pedig a folyamatos önképzésben rejlik, a nyitottságban az innovációk felé és nem mellesleg a szakmai alázatban.

     Maximálisan büszke vagyok az elért eredményemre, ugyanakkor bennem maradt egy pici tüske, amiért nem lett még jobb a vizsgám… Az egyik kedvenc zenei idézetem will.i.am-től talán részletesebben leírja ezt az érzést: „Why they say, the sky is the limit, When I’ve seen the footprints on the moon?”

     Végső soron valóban beteljesült az a tervem, amit sok-sok éve elképzeltem, és ez fantasztikus érzés!

     Én hiszek a Vonzás törvényében.

     Kristóffal, a sráccal, aki rajtam kívül edző lett a Thor-ban, a sikeres FMT vizsga után hazafelé menet beszélgettünk, és két dologban megállapodtunk. Az egyik, hogy mindketten hiszünk a Vonzás törvényében, a másik, hogy ez köztünk marad. :)

     Szeretnék megosztani egy személyes történetet, ha ez egy vers vagy novella lenne, az Üres séta címet viselné. A sztori onnan indul, hogy jelentkeztem az FMT képzésre. Indulhatna onnan is, hogy sok éve megkaptam azt az irodai munkát egy multinál, ahonnan ki akartam törni. De induljon most inkább a jelentkezésnél. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a jelenlegi lakhelyem és a multi cég, ahová bejártam dolgozni, mindössze 7 perc távolságra volt gyalog. Ebben a 7 percben minden reggel vizionáltam magamban a jelentkezést követően, ahogy átveszem az edzői pólót, ahogy alázattal fogadom a gratulációkat, majd azt, ahogy megtartom az első óráimat a Thor Gym falai közt, ahogy edzéstervet írok a vendégeimnek, vizsgáztatom őket, ahogy elmegyünk együtt kikapcsolódni. Egyszerűen elképzeltem a lehető legrészletesebben azt az életet, ahogy a Thor edzőjeként szeretnék élni. Számomra ennyit jelent a Vonzás törvénye. És mielőtt azt hinnéd, kedves Olvasó, nem kapok jogdíjrészesedést a könyvből… :)

     Minden reggel a munkahelyemre sétálva tervezgettem, és hiszem, hogy ha csak 1%-ban is, de ezek az energiák is hozzátettek a sikerhez!

     A sikeres vizsga és az állásajánlat elfogadása után még van hátra néhány nap a felmondási időmből. Továbbra is ugyanazon az úton járok dolgozni, továbbra is sétálok. A vizsga szombaton volt, vasárnap ünneplés, pihenés, majd hétfő reggel séta a munkahelyre. Akkor és ott csapódott le bennem, mikor a két hónap alatt szokássá érett gondolatsort, képi világot szerettem volna felidézni, hogy ez már valóság. A sétám üres lett, a jövőm pedig valósággal teli.

 

Gondolom várod már hogy belevágj a munkába :) Vannak esetleg hosszú távú terveid, céljaid már? 

     A képzésen bemutatott edzői életpályamodell alapján lehetőségem volt részletesen átgondolni és figyelembe venni a legtöbb paramétert, és ez alapján tudatosan irányítva leszek képes felépíteni egy olyan vendégkört, amely mind létszámában, mind minőségében megfelel majd a saját magam által támasztott elvárásoknak. A folyamatos önképzésben mindig is hittem, ennek is köszönhettem, hogy az FMT képzésén kötöttem ki. A terveim a jövőre nézve is hasonlóak, folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek által kibővíthetem a tudásomat, így lépést tarthatok a legújabb trendekkel, irányzatokkal.

     Ugyanakkor mélyen hiszek a tapasztalati úton történő tanulási folyamatban is, amiben úgy látom, itt nem lesz hiány! A Beavatás csoportok népszerűsége töretlen, egyre több ember gondolja úgy, hogy igenis szüksége van mozgásra, és ehhez egy olyan megközelítésű edzést keres, ami amellett, hogy hatékony és célorientált, képes újra megszerettetni vele a mozgást. És persze nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a Thor nem egy átlagos edzőterem a közösségi törekvései alapján sem; aki ide jár, haza jár!

   Az FMT képzés alatt már sokan érdeklődtek a Thor edzésfilozófiájáról, és a legtöbben azt akarták megtudni, miért épp ezt a helyet választottam, mitől más, mint a többi terem? Ilyenkor elmondtam, mennyire fontos a Thor rendszerében a vendégek célorintáltságának kiszolgálása, vagyis hogy a kezdő és középhaladó szintet követően lehetősége van mindenkinek specializálódni akár az erőemelés, akár az állóképességi határok kitolása vagy éppen csak egy átlagon felüli kondíció és tónusos izomzat a céljuk. Az egész történet egy Állapotfelméréssel kezdődik, ahol ízületi mobilitást vizsgálunk, megnézzük, mennyire vannak beszűkülve a Beavatásra jelentkező vendég mozgástartományai, és ez milyen mozgásokban fogja őt korlátozni. A bemelegítések során nagy hangsúlyt helyezünk az általános diszfunkciók, mint a felsőháti kifózis, a rossz bokamobilitás és a veszélyesen gyenge törzsizomzat korrekcióira, aktivációira, így mindenki úgy kezdheti el az edzést, hogy teljesen fel van készülve a számára szokatlan kihívásokra, mint guggolás, fekvőtámasz, elemelés, stb… Ezt követően az alapvető emberi mozgásmintákra épülő tanítás és gyakorlási szakasz jön, ahol megtanítjuk a vendégeknek, hogyan használják a testüket, pontosabban hogyan irányítsák azt. Sok esetben előfordul, hogy csak a testtudat nincs meg egy adott mozgásminta elvégzéséhez, amin viszont a Beavatás rendszerében elég hamar tudunk látványos eredményeket elérni. Mindez persze egyénfüggő, de egy biztos: akár kezdő, újrakezdő vagy régóta sportoló valaki, a Beavatás mindenkinek kötelező program!

 

Akkor a képzés során tanultak úgy érzed hasznosak lesznek a munkád során? 

     Az FMT képzésen tanultak nagy része számomra teljesen új típusú ismeret volt, ugyanakkor bepillantást nyerhettem a két hónap alatt abba is, hogyan dolgoznak a már végzett FMT hallgatók (akik állást is nyertek a vizsga után), és hogy milyen a hangulata egy olyan edzőteremnek, ahová az emberek azért járnak, hogy edzenek. Banálisan hangzik, de számomra akkor is megdöbbentő volt, hogy létezik olyan hely, ahol remek hangulat mellett komoly edzések folynak! Amikor azt láttam, hogy az egyik lány 100 kilóval végzi az elemelést minden nehézség nélkül, vagy egy másik srác 180-nal guggol szabályosan, mindezt szériában végzi, akkor azt gondoltam: ahol ilyen komoly elszántság és motiváció van a vendégek oldaláról, ott az edzők szakmai hozzáállása sem lehet kevesebb. A siker mindig közös, ahogy a kudarc is. Ez egy csapatmunka, ahol a vendég és az edző alkot egy egységet.

     Szerintem.

     Ez a példa számomra bebizonyította, hogy a minőség mindig a mennyiség előtt jár egy jó nagy lépéssel, vagyis ha technikailag helyesen végzem az adott gyakorlatot, akkor sokkal hamarabb fogok célba érni, mintha 10 000-szer elismétlem ugyanolyan pocsék technikával.

    A képzés bevallom, óriási lehetőségnek tűnt! A Thor Gym végtelenül módszeresen felépített rendszere, miszerint kvázi tartanak egy 2 hónapos csoportos állásinterjút, egyedülálló lehetőség, hogy ha itt akarsz dolgozni, bemutatkozz minden oldaladról. Természetesen a rendszer megingathatatlansága mégis objektivitásában rejlik, ugyanis egy adott pontrendszer alapján kerül kiválasztásra az az egy-két szerencsés, aki állásajánlatot kap. A tét tehát nagy, és a lécet elég magasra teszik ahhoz, hogy tényleg kiszűrje a legjobbak között is a legjobbakat!

     Azzal, hogy én voltam az egyik, aki ezeknek a szigorú feltételeknek képes volt megfelelni, beteljesítettem egy magamnak tett ígéretet, így a saját magamba vetett hitem és önbizalmam egészséges mértékben megerősödött.

    Mindenkinek kívánom, hogy legyen egy célja, egy olyan célja, amit sok küzdelem és áldozat árán tud csak elérni, és természetesen azt, hogy képes is legyen megvalósítani azt, átélve az önbeteljesítés felemelő érzését!

 

További sok sikert és jó munkát kívánunk! 

Amennyiben a Te érdeklődésedet is felkeltette az FMT képzés kattints ide! 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital