Hírek

Wittmann Zsolt - Szakmai Konferencia

2017.08.17
Augusztus 26-án, a Thor Gym-ben Szakmai Konferencia lesz, melyen az egyik előadó a Powerbuilder Training System alapítóját is hallhatjátok. De miről is lesz szó pontosan?
 Zsolt, egy éve, az első Szakmai Konferencián edzésprogramozás témában, a periodizációról tartottál előadást. Idén mivel készülsz?
 
Tavaly arról beszéltem, hogy hogyan érdemes felépíteni a blokk periodizáció elvei mentén egy erőnövelésre fókuszáló edzésprogramot - idén arról fogok, hogy miért ne így tegyük.
 
Na jó, ez most egy kicsit túlzás, de az előadásom arra fog rávilágítani, hogy miért nem jó ötlet mindenkinek ugyanazon elvek és sablonok alapján összerakni az edzésprogramját, miért van szükség az egyéni tervezésre, és ezt hogyan tegyük meg.
 
Az előadás címéből kiindulva magát a periodizáció alapelvét is kritikával fogod illetni - ez azért elég merész dolog, nem gondolod? 
 
A sportolók felkészítésének tervezésében hosszú évtizedek óta jelen van az edzés különböző periódusokra, szakaszokra osztása: ez egy teljesen logikus dolog, hiszen több képességet kell fejlesztenünk egyszerre, és jó ötletnek tűnik ezeket szétválasztani, így egyszer erre, másszor arra fókuszálni edzéseink során.
 
Erre a keleti blokk sporttudósai komoly kutatások eredményeként ki is alakítottak egy elég szigorú keretrendszert, azonban mint ahogyan az összes tudomány, úgy a sport tudománya is fejlődik, és a modern szakemberek ennek már számos hibájára mutatnak rá. Én ezeket szeretném górcső alá venni és körbejárni a kérdést: mi az, amit biztosan tudunk az edzésprogramozásról, és mi az, amelyet csak azért csinálunk úgy, ahogy, mert így szokás.
 
Honnan jött az ötlet ehhez a témához?
 
Csapatunk, a PowerBuilder már lassan 4 éve a Thor Gymben kezdte bontogatni szárnyait, és azóta az ország legnagyobb létszámú erőemelő csapatává nőtte ki magát. Edzőkollégáimmal napról napra lehetőségünk van a számos fejlettségi szinten álló és a legkülönbözőbb adottságokkal rendelkező Tanítványaink edzését figyelni és programozni, így rengeteg hasznos tapasztalatot szereztünk az évek során: ezek közül pedig talán a legfontosabb az, hogy gyakorlatban is látjuk, hogy mennyire más dolgok működnek mindenkinek. 
 
Mint mindenki, kezdetben mi is szigorú periodizációs alapelvek szerint építettük fel a Tanítványaink programjait: azonban rá kellet jönnünk, hogy erre sokféleképpen reagálnak. Van, akinek a guggolása a kis súlyoktól és magas ismétlésszámoktól, van, akinek a nagy súlyoktól és alacsony ismétlésszámoktól fejlődik. Van, aki akkor erősödik a legjobban a fekvenyomásban ha heti 4-szer nyom, van, akinek ugyanez a program gyengülést okoz. Erre próbáljuk folyamatosan keresni a választ, és ebben engem nagyban előremozdított az a tudás, amelyet a néhány hónapja Írországban megrendezett, első Európai Erőemelő Konferencián elsajátíthattam a világ legjobb szakembereitől. Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezekből is szeretnék majd megosztani pár információmorzsát.
 
Köszönöm szépen!
 
Ha a Te érdeklődésedet is felkeltette a téma, de még nem regisztráltál, akkor az academy@thorgym.hu címen megteheted!
 
A Konferencia részletes leírásáért pedig kattints IDE! 

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital